De Manchester Terrier

De kleine hond met de grote blaf

Oorspronkelijk gefokt als een rattenvanger is de Manchester Terrier geen werkhond, maar steeds meer een prettige huishond. Ze zijn zeer loyaal voor hun eigenaren en hun familie en daarom een ideale waakhond. Vaak genoemd `de kleine hond met de grote blaf`.

Ineen gekruld

Ze zijn makkelijk om in huis mee te leven. Ik heb nog nooit gehoord dat een vreemde in staat was onopgemerkt langs een Manchester Terrier te geraken, maar voor een hond met zo’n onstuimig karakter zijn ze zonder twijfel een kinderdroom. En een fijn gezelschap voor volwassenen. Veel moeders kunnen u vertellen dat als de hond en de kinderen wegglippen je ze altijd samen terugvind en als ze slapen doen ze dit vaak ineengekruld.

Onbelangrijk

Een Manchester Terrier, intelligent en gehoorzaam, maakt zichzelf tot een lid van de familie en wil ook zo behandeld worden. Vergeleken met andere rassen heeft de Manchester Terrier vrij weinig verzorging nodig, want ze hebben een korte weerbestendige vacht. Geen uitstapjes naar de lokale schoonheidssalon, geen haren voor de stofzuiger, over de meubelen en de vloerbedekking. Omdat hun vacht zo onbelangrijk is, is de Manchester Terrier ook geschikt voor mensen met astma en hooikoorts.

Snel volwassen

Op de leeftijd van 3 weken lijkt een Manchester Terrier niet op het eindprodukt, behalve dan de kleur en aftekening. Met 5 weken kun je zien dat het inderdaad een Manchester Terrier is. Met 9 maanden is een puppy volgroeid en heel dicht het eindprodukt genaderd. Dus voor mensen die van een snel ontwikkelde hond, in lichaam en geest, houden is de Manchester Terrier heel geschikt.

 

 

Op pad

Als een Manchester Terrier warm, schoon, droog en welgevoed wordt gehouden, zult u merken dat hij gelukkig en tevreden is zolang hij menselijk gezelschap heeft. Hij heeft niet veel eten nodig, hij is immers klein. Wat de beweging betreft willen ze zoveel als elke hond van deze grootte. Maar als het regent en u heeft weinig tijd dan is hij ook tevreden met een korte wandeling. Ze schuwen echter een lange wandeling niet, het belangrijkste is dat hij bij zijn beste vriend is. Ze zijn gek op gezelschap en gedijen hierdoor ook zo goed. Ze zijn een oprechte kameraad.

 Algemene verschijning

In algemeen voorkomen zal de hond compact zijn met goede botten. De Manchester Terrier is een elegant en soepel bewegende, wendbare hond. Het hoofd is lang en smal, wigvormig waarin kleine, donkere en vurige staan die amandelvormig moeten zijn. De oren zijn klein en V-vormig, gedragen boven de bovenlijn van het hoofd, hangend dicht bij het hoofd boven de ogen. De hals is lang en lichtgebogen, zonder keelhuid. Daaronder een smalle, diepe borst. Hij heeft een korte romp, goed gewelfde ribben en een licht gebogen rug. De lengte van de benen moet in overeenstemming zijn met het lichaam (vierkant gebouwd). De staart is daar aangezet waar de kromming van de rug eindigt. De kleur is Black and Tan volgens patroon. De Manchester Terrier is zwart met 2 bruine stippen boven de ogen en 2 bruine stippen op de wangen. 2 Bruine borstvlekken en een bruine vlek onder de staart, die geheel door de staart bedekt moet kunnen worden. Bruin aan de buitenkant van de achter-bovenbenen, breeching geheten, is een fout. Op de voorpoten moet op de middenhand een zwarte duimafdruk aanwezig zijn en zwarte potloodstreepjes op de tenen. De markeringen moeten scherp afgetekend zijn.

 Oorsprong

De Manchester Terrier is van erg oude oorsprong en oorspronkelijk bekend als de Black and Tan Terrier. Verschillende theoriën zijn erg voorbarig geweest over de originele rassen die gebruikt zijn om de Manchester Terrier te fokken. Geen enkele van deze theoriën is gestaafd, behalve dan dat de Old English White Terrier, de ruwhaar Black and Tan Terrier en sommige kleine rassen mogelijk behoren tot de oorsprong van dit ras. Vanwege hun gevarieerde achtergrond hebben we tegenwoordig nog problemen met het fokken van het type. Je weet soms niet wat er van komt als je je teef laat dekken, want af en toe, als puppy’s uit dezelfde worp volwassen zijn, kunnen ze er erg verschillend uitzien. Het is soms zelfs moeilijk te geloven dat sommige puppy’s uit hetzelfde nest komen. Grootte is misschien de grootste variabele. Het ras wordt al genoemd in boeken in de vroege 15e eeuw. Het eerste stamboomboek registreerde hem als Black and Tan Terrier (geaccepteerde Toys in 1869-1874).

Tegenwoordig is de Manchester Terrier een uiterst fijne huishond die niet alleen graag bij zijn baas in de buurt is maar ook graag bezig is met zijn baas. Dit kan zijn door samen wandelingen maken, flyballen, behendigheid en zelfs frisbee en doggydance. Een zeer veelzijdige en prettige vriend om in de buurt te hebben.